06 30 583 2940

Régi fa nyílászáró ablakok felújítása! Mikor álljunk neki?

Egy nagyobb lakás felújítás több lépésből áll, és rengeteg feladatot kell elvégeznünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg olyan legyen, mint amilyet elképzeltünk.

Így mindenképpen érdemes előtte tájékozódnunk, hogyan is lehet a fa nyílászárókat minőségi szinten felújítani.

Van azonban egy nagyon fontos szempont, főként a mai világban

Egy ingatlan felújítása során nem mindegy az, hogy mi mennyibe kerül, így érdemes előre megtervezni mindent, hogy tudjuk milyen költségekkel számoljunk, így a végén sem ér minket kellemetlen meglepetés.

Egyre többen döntenek úgy, hogy spórolás szempontjából inkább saját maguk állnak neki a felújítással járó feladatok elvégzéséhez, még abban az esetben is, ha teljesen laikusként tekintenek a dologra. 

Ők úgy gondolják, hogy teljesen felesleges pénzkidobás szakembert fogadni, hiszen saját maguk is el tudják végezni még a nehezebb munkákat is.

Ez azonban csak nagyon ritka esetben van valóban így. Ahhoz, hogy a végeredmény, tényleg olyan legyen, amilyet a kezdetekkor megálmodtunk, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanunk.

Mikor szükséges felújítani a régi fa ablakainkat, ajtóinkat?

Egy régi ablak, vagy ajtó könnyen lehet, hogy olyan állapotban van már,  hogy nem nyújt szép látványt, hiszen, ha már pattogzik le az öreg festék a fa nyílászáróinkról, akkor az pillanatok alatt el tudja rontani a lakás összképét.

Ráadásul nem csak, nem szép látvány, hanem ezeknek a fa nyílászáróknak a szigetelő képessége sem olyan már, mint régen, illetve az ablakokat sem a csapadéktól sem az UV-sugárzástól nem fogja már semmi megvédeni.

Ki végezze a nyílászárók felújítását?

Ha egy régi fa ablak, vagy ajtó felújítására kell sort kerítenünk, akkor lényegében két dolgot tudunk tenni:

 • Az egyik az, hogy megpróbáljuk saját magunk elvégezni a munkát,.
 • Vagy esetleg fogadunk egy megfelelő szaktudással, és több éves tapasztalattal rendelkező szakembert, aki az első lépéstől az utolsóig el fogja helyettünk végezni a munkálatokat.

Egy megbízható szakember nem csak pontosabban, és precízebben, hanem sokkal gyorsabban is dolgozik, mint egy laikus, akinek még arról sincs fogalma, hogy hogyan álljon neki a fa nyílászárók felújításának.

Mikor cseréljük ki újra régi ablakainkat?

Ha a fa ablak még menthető, érdemes valóban a felújításon gondolkozni, hiszen az még mindig sokkal költségkímélőbb megoldás, mintha az összes nyílászárót kéne lecserélnünk.

Fa ablakok felújítására abban az esetben van szükség, ha az alábbi felsorolásból bármelyiket is tapasztaljuk: 

 • Nem működik megfelelően az ablak kilincse (például körbe-körbe forog) 
 • Az ablak záráskor akadozik
 • „Lógnak” az ablakszárnyak
 • Az idő múlásával kiszakadt a fa ablak vasalata, vagy a szigetelő gumija
 • A bukó-nyíló ablak egy időben nyílik, és bukik is egyszerre, így a nyílászáró használhatatlanná vált
 • Elkorhadt az faanyag

Sokan tévesen azt gondolják, hogy ha a régi nyílászárók már ránézésre sincsenek jó állapotban, akkor azokat biztosan ki kell már cserélni.

Általánosságban elmondható, hogyha az ablak anyaga már olyan szinten el van rohadva, hogy a helyreállítása többe kerülne, mint maga az ablak új állapotában, akkor tényleg nem éri már meg a régi nyílászáró felújításával bajlódni.

Régi fa nyílászáró ablakok felújítása! Mikor álljunk neki?

Mik lehetnek a régi fa ablakok és ajtók felújításának az előnyei?

Komfortos és otthonos érzést kelt

A fa nyílászárók már messziről komfortos, meleg, otthonos érzést tudnak kölcsönözni, ám ez csak addig van így, míg azok megfelelő állapotban vannak. Egy öreg fa ablak, melynél még esetleg nem is figyeltek oda korábban a megfelelő karbantartásra minden, csak nem szép látvány, arról nem is beszélve, hogy egy rossz ablak következtében a lakás a szigetelő képességéből fog majd veszíteni, melyet leginkább a hidegebb időjárásban fogjuk megtapasztalni.

Pénztárcakimélő

A régi fa nyílászárók  felújításával otthonunk nemcsak szebb és komfortosabb lesz, hanem várhatóan a fűtési költségeink is le fognak csökkenni akkor, ha a rossz ablakunk újra a régi állapotában lesz. 

A megfelelő karbantartással, és a nyílászáróink felújításával tehát a régi fa ablakaink, ajtóink élettartamát is meg tudjuk hosszabbítani. 

Különösen előnyös egy jól működő nyílászárónál ősszel, és télen, hiszen a felújításnak köszönhetően még a leghidegebb időjárási körülmények között is meg fogják őrizni az otthonunk melegségét.

Újra divatba jött

A fa nyílászárók újra a fénykorukat élik, hiszen adnak egy olyan, különleges, otthonos hangulatot az ingatlannak, melyet szavakkal nem is lenne egyszerű kifejezni. Tehát, ha modern és különleges otthonra vágyik, akkor a fa nyílászárók jó választás.

Környezetvédelem

Azok az emberek, akik számára emellett fontos a környezetvédelem, illetve előnyben részesítik természetesen a környezettudatos döntéseket, biztosan bele fog kezdeni a fa nyílászárók felújításába ahelyett, hogy teljesen újat vásárolna belőlük. 

Hiszen így a régi nyílászáróból újat alkotunk, ezzel pedig le tudjuk csökkenteni a környezetünkre zúduló hulladék nyomását, illetve a felújítással még energiát is meg tudunk spórolni.

Régi fa ablak javításának lépései házilag

1., Vegyük le az ablakot.

2., Ellenőrizzük, hogy az ablakkereten van-e rothadás.

3., Ha igen, akkor ezeket el kell távolítani. A régi festéket egy festékkaparó segítségével tudjuk eltávolítani, míg a hegyes részével pedig a rohadt részeket.

4., A sérült részeket ezután kimarjuk és lecsiszoljuk.

5., Így lyukak keletkeznek az ablakkereten.  Ezeket töltőanyagokkal kell feltölteni. A lényeg, hogy teljesen sík legyen a végeredmény.

6., Ezután az egész ablakkeretet lecsiszoljuk. Ehhez érdemes csiszológépet használni.

7., A port eltávolítjuk és érdemes lemosni az ablakkeretet.

8., Festőszalaggal az ablaküvegnél maszkoljuk körbe.

9., Ablakkeretet fessük le. Használhatunk hengert és ecsetet is.

10., Száradni hagyjuk az ablakot.

Pár hasznos tanács a felújításhoz

1., Ha komolyabb átalakítást végzünk, akkor érdemes az ablakot vagy az ajtót leemelni és ha van rá lehetőség akkor kivinni a házból.

Ennek több előnye is van:

 • Könnyebb vele így dolgozni
 • nem teszünk kárt a szoba többi részében
 • függőleges helyzetben a festék nagyon megfolyik

2., Érdemes olyankor festeni, amikor nincs se nagyon hideg, se nagyon meleg. A nagy melegben gyorsabban szárad a festék, a hidegebb időben pedig túl lassan.

Mint láthatjuk ez nem egy egyszerű feladat. Sok időt és energiát igényel és még akkor se biztos, hogy azt a minőséget fogjuk kapni, mintha kihívnánk egy profi festőt.