06 30 583 2940

Szobafestés házilag lépésről lépésre hasznos ötletekkel együtt!

Ha azon gondolkodsz, hogy lefestenéd a falakat, akkor várj egy pillanatot! Mielőtt belevágnál, érdemes elolvasnod ezt a cikket, amiben a szobafestés lépésről lépésre kerül bemutatásra.

A falak festése szórakoztatónak és játékos tevékenységnek tűnhet, jó azonban felkészülni a professzionális eredményre. Bizonyára te sem akarsz csalódni, úgyhogy jó, ha még a festés előtt figyelembe veszel néhány dolgot.

Szobafestés házilag! Mi álljunk neki vagy hívjunk profi szakembert?

Ha a szobafestés lépésről lépésre érdekel, akkor ez a nulladik lépés. Gondolkodj el azon, hogy mennyi pénzt akarsz rászánni a festésre, valamint azon, hogy mennyi szabadidőd van. Készen állsz arra, hogy profi munkát adj ki a kezed közül? Most festenél először? Egy színt vagy többet szeretnél? Valami extrém felületi kezelést választottál ki? Ezek mind befolyásolják a döntést.

1. lépés: szobafestés során, ha te magad csinálod

Az első dolog, amit egy helyiség festése során tenni fogunk, az az, hogy lefedünk mindent, hogy megvédjük őket az esetleges festékfoltoktól. Maszkolószalaggal védjük az olyan területeket, mint a konnektorok, lábazatok, szegélylécek, aljzatok, ablakok és ajtók.

Emellett a bútorokat, ágyakat és egyéb tárgyakat is mozgatnunk kell, hogy minél messzebb kerüljenek a faltól, valamint az sem ár, ha lefedjük őket. Természetesen a padlót is védeni kell, ehhez használjunk kartont vagy műanyag fóliát.

Mennyi pénzt szánunk rá?

Nézzünk egy gyors listát arról, amit a festés előtt kell beszerezni: szükséges festék mennyisége, ecsetek, hengerek, újságpapír, műanyag fólia, maszkolószalag, víz, kefe, spatula, szintmérő, tömítőanyag, létra, régi lepedő.

De mi az, ami a legdrágább szokott lenni? Idő és energia.

Falszín kiválasztása

A szobafestés házilag mindig a színválasztással kezdődik. Meg kell fontolni, hogy melyik helyiséget fogjuk kifesteni, és a színeket a funkciójához kell igazítani. Érdemes legalább két színt kinézni, majd beszerezni a mintákat.

Kis helyiségek esetében ajánlott fehér vagy világos színeket, például pasztellszíneket választani.

Játszhatunk a mennyezet magasságával, és megpróbálhatjuk vizuálisan megnövelni a házunk méreteit. Ily módon a mennyezetet világosabb színűre kell festeni, mint a falat. Emellett figyelembe kell venni a bútorokat és a dekorációt, amelyek a szobában lesznek.

Mekkora területet akarunk kifesteni?

Mindenekelőtt ismerni kell a festendő területet négyzetméterben. Első lépésként szorozzuk meg a szélességet a magassággal (kivonva az ajtók és ablakok területét), majd adjuk össze a festendő falak felületét. Ezután jön a festékhozam, azaz a fedőképesség, amit négyzetméterben fejeznek ki literenként, és a dobozon mindig meg van adva. A szükséges litert a felület és a festékfedettség ismeretében kiszámíthatjuk. Ehhez osszuk el a teljes felületet a termék fedőképességével, és az eredmény a projekthez szükséges festékmennyiség literje lesz.

Íme egy példa:

Festendő teljes felület: 47 m2
Festéklefedettség: 12 m2/l
47 m2 / 12 m2 = 3,91 liter

Tipp: Célszerű 10-15%-al több festékkel számolni, így marad festék az utólagos javításokra is ha valami sérülés éri a falat a későbbiekben.

Milyen minőségű anyagokkal dolgozunk?

Az ecset vagy henger közötti választás a festendő falfelület nagyságától függ. Ha a munka sok festéket igényel, jobb, ha különböző méretű hengereket vásárolunk, hogy mindenhová megfelelően elérjünk. A hengerek azonban különböző anyagokból is készülhetnek, ezért győződjünk meg arról, hogy a festék típusa alkalmas-e hozzá.

Nagyon fontos jó minőségű hengereket és ecsetet vásárolni, mivel az olcsó alapanyagokkal több festéket fogunk pazarolni. Ugyanez elmondható a festék minőségéről is.

Megéri-e a befektetett idő, amit otthon eltöltünk vele?

Az otthoni szobafestés mindig sok időt vesz igénybe, még akkor is, ha lépésről lépésre haladunk.

A felület nagyságától függően egy vagy több napot kell rászánnunk. A következő lépések után el tudod majd dönteni, hogy megéri-e számodra a befektetett idő.

Szobafestés házilag lépésről lépésre hasznos ötletekkel együtt!

falfestés házilag lépésről lépésre

  1. lépés: Ezt már említettük, itt kell lefedni a bútorokat, a padlót és szinte mindent, majd betömni a lyukakat, réseket és repedéseket.
  2. lépés: Amikor a gitt megszáradt, le kell csiszolni a felületet, hogy teljesen sima legyen.
  3. lépés: Nedves ruhával távolítsuk el a csiszolás során keletkezett port.
  4. lépés: A tökéletesen csiszolt, tiszta és száraz falra vízbázisú tömítő alapozót vigyünk fel, hogy a festék jobban tartson.
  5. lépés: Osszuk fel a falat négy részre, majd az általunk meghatározott színelosztásnak megfelelően készítsük ki a festéket.
  6. lépés: Elkezdjük festeni a szobát, a választott színt először ecsettel visszük fel a sarkoknál és a szűk, hengerrel hozzáférhetetlen helyeknél.
  7. lépés: Folytassuk a fal többi részének festését egy finom szőrű, nem csöpögő hengerrel. Hagyjuk a festéket teljesen megszáradni, és a tökéletes kivitelezés érdekében vigyünk fel egy második réteget.
  8. lépés: Távolítsuk el a maszkolószalagot, és hagyjuk megszáradni a festéket. Amikor megszáradt, ismét felhelyezünk néhány szalagcsíkot, és felvisszük a második színt, ha több árnyalatú szobát tervezünk.
  9. lépés: Eltávolítjuk a védőfóliát, amelyet azért helyeztünk el a szobában, hogy ne maradjanak hátra festékfoltok.
  10. lépés: Várjuk meg, amíg teljesen megszárad.

Ne felejtsük el a minőségi alapanyagokat sem

Nagyon fontos, hogy a helyiség festésekor milyen típusú festékre van szükség, hiszen a szaküzletekben sokféle van. A festék típusa mindig attól függ, hogy milyen felületet fogunk festeni; egy fából készült fal festése, amely porózus, nem ugyanaz, mint egy vakolat vagy cementfal festése.

Ugyanígy az egyes helyiségtípusokhoz megfelelő színeket kell kiválasztanunk, hiszen nem szabad túlterhelni a teret. Ha a falak már sötétek, javasoljuk, hogy lemosható vízbázisú festéket használjunk. Másrészt a konyhában és a fürdőszobában, amelyek nedves helyiségek, légáteresztő vízbázisú festéket ajánlott felvinni.

Sokan már itt elakadnak, mert csak az árcédulát nézik, utána pedig nem értik, hogy miért kell pár éven belül megismételni a munkát. Sokkal jobban járunk, ha egy profira bízzuk magunkat, aki pontosan tudja, hogy melyik helyiségbe milyen festéket kell venni.

Tipikus hibák szobafestés során

Hiba egyszerre túl sok festéket használni. A festéket egyenletesen, vékony rétegben kell elteríteni a hengeren. A túl sok festék használata drágítja a munkát. Ráadásul tovább tart a száradás, ami bosszantó légbuborékokat okoz.

Hiba még a sietés. A kapkodás azt eredményezheti, hogy a fal nem szárad meg megfelelően, és egyes területekbe belenyúlunk. Minden egyes réteg felvitele után legyünk türelmesek, és hagyjunk elég időt a következő felvitele előtt.

Szobafestés ötletek és tippek

Érdemes napos időben, eső és páratartalom nélkül festeni. Ha hétvégén tervezzük a falak festését, és rossz időjárás fenyeget, jobb, ha várunk. Ráadásul a napfény energiával tölt fel minket, és láthatjuk, hogy milyen lesz a munkánk eredménye. De nézzünk néhány szobafestés ötletet!

1. ötlet: Mit fessünk először?

A festésnél mindig fentről lefelé haladunk. Itt nemcsak a henger mozgatására gondolunk, hiszen célszerű a fal felső részénél kezdeni a festést, és lefelé haladni. Ha a mennyezet festését is tervezzük, akkor kezdjük ott.

2. ötlet: Hol fessünk ecsettel?

A szögek, sarkok és illesztések festésekor a hagyományos henger kevésbé hozzáférhető. A könnyebb, gyorsabb és optimálisabb eredményt biztosító festéshez jobban járunk az ecsettel.

3. ötlet: Mit tegyünk, ha nem sikerült elsőre a megfelelő szín kikeverése?

Ilyenkor jönnek szobafestés ötletek: a textúra. Például festékkel és sablonokkal teljesen más külsőt adhatunk neki. A régi bohém hatás úgy érhető el, hogy az alapszínre szivacsokkal mázat rétegezünk. Egy másik festési technika a fésű és az ecset használata a textúra érdekében.

4. ötlet: Hogyan válasszunk festéket?

A megfelelő festék kiválasztásánál két fő tényezőt kell figyelembe venni: az anyagot, amelyre festeni kell (vakolat, tégla, vas, fa stb.), és azt, hogy kültéren vagy beltéren kell-e festeni. A festékek és a lakkok nagyon hasonlóak, mivel mindkettő gyantákat tartalmaz, amelyek védik a felületeket.

Nem is olyan egyszerű igaz?

Ahogy láttuk, a festésnél több szempontot is figyelembe kell venni. Ha biztos akarsz menni akkor keress fel egy profi festőt, amivel sok bosszúságot megspórolhatsz.

Szeretnél minőségi és tiszta munkát? Hívj fel és egyeztessünk időpontot!