06 30 583 2940

Mázolás lépésről lépésre: Hogyan álljunk neki kültéri és beltéri nyílászárónk festésének?

Időnként otthonunk különböző részei megérnek arra, hogy fel legyenek újítva, nem kivételek ez alól természetesen a nyílászárók, a beltéri és kültéri ajtók sem, hiszen az idő vasfoga rajtuk is meglátszik, főleg akkor, ha nem volt rájuk eléggé vigyázva.

Egy öreg nyílászáró, mely már kopott, esetleg el is kezdett a felületéről lepattogni a korábbi festékréteg, egyáltalán nem mutat szépen. Gyakran megesik, hogy ilyen látvány fogad bennünket például akkor, ha vásárolunk egy használt lakást, vagy családi házat. Ilyen esetben szinte biztos, hogy a nyílászárókkal foglalkozni kell.

Bár sokan megijednek, hogy az öreg nyílászárókat minden esetben le kell cserélni, és az egy nagyobb kiadást jelent a vásárló számára, szerencsére ez nincs mindig így, ezeket az ajtókat és ablakokat remekül fel lehet újítani, így az élettartamukat is megtudjuk hosszabbítani.

Egy csúnya, régi nyílászáró nem jelenti azt, hogy azonnal újat kell vásárolnunk!

Egy ingatlan felújítása során mindig fel kell mérnünk azt, hogy a különböző részei milyen állapotban vannak ténylegesen. Ha a nyílászáró kopott, pattog róla a festék, az szerencsére nem azt jelenti, hogy azonnal a kukába kell kerülnie. A régi nem egyenlő a használhatatlannal, és ez nem is jelenti feltétlenül azt, hogy ezeket a nyílászárókat le kéne cserélni, hiszen, ha ezek az ajtók, és ablakok alapvetően jó állapotban vannak, akkor szépen fel lehet őket újítani, és ezzel rengeteg pénzt tudunk megspórolni, mely különösen jól fog jönni főleg egy felújítás során.

Egy ingatlan felújításakor biztosan van néhány dolog, melyet mi magunk is meg tudunk csinálni, ha van egy kis kézügyességünk, de a nehezebb feladatokat célszerű inkább a profikra bízni.

Bár könnyen megeshet, hogy első ránézésre azt gondoljuk, hogy a kültéri és beltéri nyílászárók felújítása nem egy bonyolult feladat, menet közben lehetséges, hogy rá fogunk jönni arra, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy a végeredmény nem csak esztétikus, hanem tartós is legyen.

Ha a biztosra szeretne menni a felújítással, inkább bízza szakemberre a mázolást! Hívjon minél hamarabb, hogy időpontot tudjunk egyeztetni!

Mázolás lépésről lépésre: Hogyan álljunk neki kültéri és beltéri nyílászárónk festésének?

Egy megfelelő szakmai tudással, és tapasztalattal rendelkező, megbízható csapattal végeztetjük el a felújításunk nehezebb részeit, akkor azzal pénzt, és időt meg tudunk spórolni, arról nem is beszélve, hogy sok bosszankodástól, és idegeskedéstől is megtudjuk magunkat óvni.

Egy profi csapat sokkal gyorsabban halad, és sokkal szebb, és precízebb, időtállóbb munkát tud végül a keze közül kiadni.

Mi is az a mázolás? ugyanaz, mint a festés?

Érdemes a felújítás előtt a legfontosabb dolgokat definiálni, hiszen sokszor már itt elcsúszhat a dolog, sokan például még azt sem tudják, hogy a mázolás, és festés között mi a különbség.

Mázolással nagyon leegyszerűsítve fém-, fa-, faforgácslap-, beton, illetve falfelületeket tudunk bevonni, mely egy erős védőréteget jelent.

Bár lehetséges, hogy azt hisszük, a nyílászárók felújítása során csak a megfelelő kültéri nyílászáró festékre lesz szükségünk, de ez ennél bonyolultabb dolog, ennél azért több mindenre oda kell figyelnünk. Tehát ennek a szakmai tevékenységnek a feladata az adott felület védelme, és nem véletlenül tanulják ezt az emberek éveken át. Tanulás és gyakorlat is kell ahhoz, hogy jól tudjunk mázolni, és ahhoz, hogy munka közben biztosan ne rontsunk el semmit.

Hogyan kell előkészíteni az adott felületet mázolást megelőzően?

Mázolás első lépése

Ha régi ajtónkat, vagy ablakunkat szeretnénk újra szépnek látni, első lépésként lehetséges, hogy a régi, kopottas festékréteget kell eltávolítanunk az adott felületről. Ezt pedig a legtöbbször le kell róla égetnünk.
Az égetéshez kétféle eszköz használhatunk: gázlámpát, vagy bevethetjük az elektromos hőlégfúvót is.

Mázolás második lépése

Ilyenkor a régi, pattogzó festékréteg felmelegítésére azért van szükség, mert így az a hő hatására elkezd majd felhólyagosodni. Ha ez megtörtént, könnyedén le tudjuk már a festéket kaparni egy rasketta, vagy egy spatula segítségével.

Mázolás harmadik lépése

Ezután mindenképpen szükségünk lesz egy durvább felületű csiszolópapírra, hogy alaposan át tudjuk a felületet csiszolni, hogy az teljesen sima legyen, így elérhetjük a kívánt minőséget.

Mázolás negyedik lépése

Ezt követően fatapaszra lesz szükségünk, hiszen a nyílászárókon található hibákat ki kell javítani. Gyakori az is, hogy a fatapasszal az egész felületet áthúzzák, így egy még simább, még egyenletesebb felületet fogunk kapni.

Mázolás ötödik lépése

Ha letelt a fatapasz száradási ideje, ezt az előkészített felületet is le kell majd csiszolnunk még a mázolás megkezdése előtt.

Miért fontos a felület előkészítése, hogyan álljunk neki a mázolásnak?

Ha teljesen új ablakunkat, vagy ajtónkat szeretnénk más színűre festeni, akkor ezeket is át kell csiszolnunk, finomszemű csiszolópapírral. Ám fontos megjegyezni azt is, hogy kültéri nyílászárók esetében nem érdemes a teljes felületet lekenni fatapasszal, hiszen így előfordulhat, hogy kevésbé lesz időtálló és tartós a végeredmény.

Előkészítéskor, ha a nyílászárók, melyeket fel szeretnénk újítani nem rendelkeznek öreg, pattogzott festékréteggel, akkor érdemes lehet egy 80-100-as csiszolópapírral átmenni rajta, a portalanítást követően pedig a nyílászárón lévő hibákat fagittel kell kijavítanunk.

Az alapos előkészületekre mindig nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ezen múlhat az is, hogy mennyire fogunk esztétikus, és tartós végeredményt kapni.

Szükséges lesz az előkészített nyílászáróinkat lealapozni is, ehhez pedig vásárolnunk kell, direkt erre a célra gyártott alapozót, mely lehet oldószermentes, illetve vizes bázisú is. Ez utóbbi az elmúlt évek során egyre népszerűbb lett.
Hagyjuk teljesen megszáradni az alapozó réteget, majd csiszoljuk teljesen simára. Ha úgy látjuk, hogy szükség van rá, még egy plusz réteg alapozót is fel tudunk a felületre vinni.

Az alapozás legvégén természetesen még van lehetőségünk javításokat elvégezni, ha azt látjuk, hogy van egy-két kisebb hiba a nyílászárón.

Ezután pedig következik az utolsó lépés, mely nem más, mint a mázolás. Ebből is választhatunk oldószeres, illetve vízbázisú változatot is. A vízbázisú zománcfestékről elmondható, hogy jóval tartósabb, és a különböző hatások következtében kevésbé sárgulna be az évek múlásával.

Hogyan zajlik a fűtéscsövek, a radiátorok mázolása?

Egy öreg, kopottas fűtéscső, vagy csúnya radiátor sem lesz a lakásunk fénypontja, ezért az a legjobb, ha felújítjuk őket. Szerencsére a csöveket, és a radiátort is le tudjuk mázolni, ehhez pedig csak néhány dologra kell odafigyelnünk.
Itt ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő festéket válasszuk ki a mázoláshoz, hiszen ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes, és tartós is legyen, kifejezetten erre a célra gyártott radiátor zománcfestéket kell vásárolnunk.

Ezek a festékek abban térnek el a hagyományos társaiktól, hogy sokkal jobban tudnak ellenállni a hőmérsékletnek, kevésbé fognak majd elszineződni az ezzel lefestett csöveink, és radiátoraink, mintha egy sima zománcfestéket használtunk volna.
Ebből a festékből is vásárolhatunk ma már vizes bázisút, és olyat is, mely kevesebb, vagy semennyi oldószert nem tartalmaz. Ez utóbbi azért lehet jobb választás mert kevésbé kellemetlen a szaga.

Hogyan álljunk neki a kerítésünk felújításának, mázolásának?

Mivel a kerítésünk rengeteg időjárási viszontagságnak van kitéve (eső, hó, jég, napsütés) tapasztalhatjuk azt, hogy időközönként ráfér egy felújítás, hiszen a rajta lévő festék lepattoghat, megrepedhet.

A kerítés festésénél sem szabad az előkészületekről megfeledkeznünk. A málló, régi festéket el kell távolítanunk a kerítésről. Ez után következik a zsírtalanítás, majd az alapozó réteg, ezután pedig már csak a festés lesz hátra. Nagyon fontos a festék kiválasztásánál figyelembe vennünk, hogy milyen anyagra fogjuk felkenni, hiszen más festék kell, ha horganyzott felületet szeretnénk lefesteni vele, és más kell akkor is, ha vasfémről van szó.
A fa kerítéseket ma már a legtöbb esetben pácokkal vagy lazúrokkal szokták lekenni.
Valójában mindegy az, hogy milyen mázolásról van szó, az egyik legfontosabb az, hogy a végeredmény tényleg időálló és szép legyen, hiszen, ha hanyagul, csúnyán van lefestve egy kerítés, az eléggé igénytelen hatást tud kölcsönözni.

Nagyon fontos jó minőségű hengereket és ecsetet vásárolni, mivel az olcsó alapanyagokkal több festéket fogunk pazarolni. Ugyanez elmondható a festék minőségéről is.