06 30 583 2940

Glettelés menete lépésről lépésre – hogyan is kell glettelni a falat?

A lakás festése mindig nagy felhajtással jár, szinte teljesen át kell szervezni az életünket néhány napra, esetleg hétre, hogy idejében elkészüljenek a mesterek – vagy akár Te magad – a felújítási munkálatokkal.

Kevés szó esik róla, de a festést megelőző glettelés legalább olyan fontos a munkafolyamatban, mint az, hogy milyen falszínt választasz – egyenetlen falon még a legjobb minőségű festék is rosszul mutat.

Ha úgy döntesz, belefogsz a munkába, olvass tovább! Mindent összegyűjtöttünk Neked ahhoz, hogy egyszerűbb legyen a glettelés menete.

Miért is kell glettelni?

A glettelés egy nélkülözhetetlen folyamat akkor, ha teljes falak festéséről beszélünk. Nem kell mindent és mindenhol glettelni a festés előtt, ez inkább egyfajta „hibajavítás”.

A folyamat alatt egy kenhető anyaggal kijavíthatod a fal repedéseit, betömheted a lyukakat, lényegében megfelelő rutinnal egy kifogástalan alapot adhatsz a festésnek.

Ahogyan azt már korábban említettük, a glettelést leginkább a szobafestés előtt szokás elvégezni. Az eredmény pedig egy szemet gyönyörködtető falsík lesz!

Érdemes a glettelést saját kezűleg elvégezni?

Természetesen – mint néhány más építőipari munkát – ezt is meg lehet próbálni saját kútfőből, és vannak helyzetek, amikor eredményesen meg is lehet oldani a problémát. Ez különösen azokra az esetekre igaz, amikor tényleg csak apró felületek javításáról van szó – mint például egy eltávolított szög helye, vagy egy kissé lepattant sarok.

A tapéta eltávolítása után viszont már szükség van szakértelemre és jókora rutinra ahhoz, hogy igényes munka legyen a végeredmény. Nagyobb falfelületek, és kijavíthatatlannak látszó falsíkhibák esetén mindenképpen érdemes inkább szakemberhez fordulni a glettelést illetően.

A szakmai hozzáértésen túl van még egy olyan tényező, amit érdemes mesterre bízni, ami pedig a glett csiszolása. Rengeteg porral jár ugyanis a munkafolyamat e része, viszont ezt megfelelő szerszámokkal akár minimálisra is lehet csökkenteni.

Mennyi a glettelés száradási ideje?

Ez elég sok mindentől függ. Ha meleg, páramentes levegő van az adott szobában, a glett sokkal hamarabb szárad, ha viszont nyirkos, hideg a helyiség levegője, sokkal hosszabb száradási idővel kell kalkulálnunk.

Fontos szempont, hogy megfelelően szellőztethető legyen a szoba, ez is hozzásegítheti a falat a mielőbbi száradáshoz.

Ha minden körülmény optimális, a glettelés 10-12 óra alatt is megszárad, ezután jöhet a csiszolás, így aránylag hamar el tudod kezdeni a festést.

Ha nem ennyire kedvezőek a feltételek, és a glett is aránylag vastag, akár dupla ennyi, vagy még több időt is igénybe vehet az, hogy teljesen szárazzá és csiszolhatóvá váljon a fal.

Hogy megszáradt-e már a glett, azt leginkább a színéből, és enyhe tapintással tudod megállapítani.

Ha a glett sötét, tapintásra nedves, akkor még ne kezdj neki a csiszolásnak, mert az egész munkádat tönkreteheted. Ha fehéredik a felület, tapintásra is száraznak tűnik, akkor a külső felület már csiszolható!

Szakemberek egybehangzó véleménye egyébként, hogy a csiszolás után még érdemes legalább 24 órát várni a festés előtt, hogy teljesen kiszikkadjon a falfelület.

A glett csomagolásán egyébként elolvashatod az anyag száradási idejével kapcsolatos információkat.

Glettelés menete lépésről lépésre – hogyan is kell glettelni a falat?

Hogyan gletteljünk falat?

Mielőtt belefogsz a munkába, a következő anyagokat, eszközöket szerezd be, készítsd elő:

 • takarófólia
 • glett
 • egy nagyobb vödör
 • spakli
 • glettvas
 • kézi csiszoló
 • csiszolóvászon
 • víz
 1. Borítsd be a takarófóliával azokat a felületeket, amiket szeretnél megóvni a szennyeződésektől.
 2. Tisztítsd meg a falat. Ha tapéta volt rajta, akkor tapéta leoldószerrel  tudod a leggyorsabban leszedni. Ezután várd meg, míg teljesen megszárad a fal.
 3. Önts a vödörbe vizet, és keverd bele a glettet lassan. Fontos, hogy ne a glettbe önts vizet! A csomagoláson láthatod, hogy milyen arányban kell keverni a kettőt. Annyit keverj be, amennyire feltételezhetően szükséged van, hiszen gyorsan, akár 40 perc alatt is használhatatlanná válhat a bekevert gletted. Ha a glettport belekeverted a vízbe, várj néhány percet, majd kezd el kikeverni, lehetőség szerint csomómentesre. A cél, hogy egy vajszerű állagot kapj, mert ezzel fogsz tudni hatékonyan és gyorsan dolgozni.
 4. Kis falfelület javításakor kenj a glettvasra egy kis mennyiséget, majd spaklival vidd fel a megfelelő helyre. Ha az egész fal szorul javításra, rögtön a felületre vidd fel az anyagot, és minél gyorsabban dolgozd is el, mert nagyon gyorsan válhat használhatatlanná az anyag! Az éleknél használhatsz élvédőt, hogy szebb legyen a végeredmény. Ha kész vagy, várd ki az említett 24 órát a teljes száradáshoz. Ha a glettelés vakolatra történik, gondolkodj két rétegben, és várd ki kétszer a száradási időt.
 5. Ha megszáradt a glett, következik a csiszolás. A csiszolóvásznat – avagy smirglit – nyomd egyenletesen a falfelületre a tökéletes eredmény érdekében. A szakemberek ezt a munkát gyakran csiszolózsiráffal végzik, ami egy rendkívül gyors folyamat lehet. A csiszolás után tisztítsd meg a falat a portól.
 6. Ezután jöhet a mélyalapozás! Ha laza a falfelület, használj falfixet, „masszírozd” be a falba az alapozót. Ügyelj rá, hogy az alapozó ne hagyjon csíkot a falon – ha túl sokat kensz fel egyszerre, ez akkor fordulhat elő. A túl kevés alapozó pedig nem képez stabil alapot a festéknek. Mielőtt belefogsz, olvasd el a gyártó utasításait!